Produkty "Light" - czy naprawdę?

Fit, Light, bez konserwantów - producenci zasypują nas tego typu hasłami, a że bycie fit jest modne, to często nabieramy się na ich marketingowe triki.

  1. "pełnoziarniste" pieczywo, makarony - po wejściu do Unii Europejskiej prawo dotyczące składu produktu zostało zmienione, idąc do sklepu na półce widzimy np."chleb żytni" zaś w składzie tego chleba jest 10% mąki żytniej, reszta to mąka pszenna. Jeśli cena takiego pieczywa jest niska, możemy być pewni, że jest to pieczywo czy makaron jest pszenny z dodatkiem tego właściwego.
  2. "light" - oznacza , że dany produkt jest o 30% mniej tłusty od normalnego. Co tak na prawdę daje niewielką różnicę. Nie oznacza to, że możemy jeść taki produkt bez kontroli.
  3. "slim czy fit"— o ile produkty "light" mają regulację prawną przez UE tak produkty "fit" czy "slim" producent może napisać dobrowolnie na opakowaniu, zaś taki produkt nie ma nic wspólnego z obniżoną zawartością tłuszczu czy cukru.
  4. "sól i cukier" - wiadomo, że sól i cukier w nadmiernej ilości w diecie są niezdrowe. Przyprawy, przeciery pomidorowe — popatrzmy na ich skład. Bardzo często zawierają one sól i cukier, które są wykorzystywane jako ulepszacze smaku i jako konserwant.
  5. "porcja porcji nierówna" - producenci piszą wartości odżywcze danej porcji produktu. Porcja jest wyznaczana przez producenta, który sobie uśrednił nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Zauważmy , że każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, nastolatek, dorosły lub w średnim wieku, każdy ma inną "porcję".

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Co może ci się przytrafić po odstawieniu kawy?