Produkty "Light" - czy naprawdę?

Fit, Light, bez konserwantów - producenci zasypują nas tego typu hasłami, a że bycie fit jest modne, to często nabieramy się na ich marketingowe triki.

  1. "pełnoziarniste" pieczywo, makarony - po wejściu do Unii Europejskiej prawo dotyczące składu produktu zostało zmienione, idąc do sklepu na półce widzimy np."chleb żytni" zaś w składzie tego chleba jest 10% mąki żytniej, reszta to mąka pszenna. Jeśli cena takiego pieczywa jest niska, możemy być pewni, że jest to pieczywo czy makaron jest pszenny z dodatkiem tego właściwego.
  2. "light" - oznacza , że dany produkt jest o 30% mniej tłusty od normalnego. Co tak na prawdę daje niewielką różnicę. Nie oznacza to, że możemy jeść taki produkt bez kontroli.
  3. "slim czy fit"— o ile produkty "light" mają regulację prawną przez UE tak produkty "fit" czy "slim" producent może napisać dobrowolnie na opakowaniu, zaś taki produkt nie ma nic wspólnego z obniżoną zawartością tłuszczu czy cukru.
  4. "sól i cukier" - wiadomo, że sól i cukier w nadmiernej ilości w diecie są niezdrowe. Przyprawy, przeciery pomidorowe — popatrzmy na ich skład. Bardzo często zawierają one sól i cukier, które są wykorzystywane jako ulepszacze smaku i jako konserwant.
  5. "porcja porcji nierówna" - producenci piszą wartości odżywcze danej porcji produktu. Porcja jest wyznaczana przez producenta, który sobie uśrednił nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Zauważmy , że każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, nastolatek, dorosły lub w średnim wieku, każdy ma inną "porcję".

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Jaka woda jest najlepsza dla sportowca? Czy warto pamiętać o regularnym jedzeniu śniadania? Dlaczego warto jeść produkty bogate w bakterie probiotyczne? Olej z wiesiołka - zapomniany sposób na długie zdrowie! Dlaczego nie jesz beta-karotenu? Ważny składnik dla naszego zdrowia! Jak sprawić, by trening i dieta stały się częścią naszego życia? Przyjemną częścią? Dlaczego warto pić ocet jabłkowy z miodem? Krzem - dlaczego warto go uzupełniać? Jaką rolę pełni kolagen w naszym organizmie? Przez żołądek do mięśni - produkty, które zbudują nieotłuszczoną muskulaturę Popularne stereotypy żywieniowe Jaką formę magnezu wybrać? Moje śniadanie mistrzów Słońce – czyli jak całkowicie za darmo podreperować swoje zdrowie ODCINEK 5: W poszukiwaniu smaku i zdrowia z Trenerką Zdrowej Diety – Podróż smakowa z rybką i barem sieciowym w tle Powidła śliwkowe

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe Przepis na kawowe naleśniki