Jagodowy sernik na zimno
DIANA KRZYSZTOFIAK • dawno temu • 9 komentarzySkładniki:
- wafle ryżowe,
- 500 gr jogurt grecki 0 proc. tłuszczu,
- 50 gr słodzik,
- 25 gr żelatyny (15 gr na jasną warstwę, 10 gr na ciemną warstwę),
- jeżyny/jagody do ozdoby.
Na dno okrągłej małej tortownicy poukładałam połamane wafle ryżowe (można pominąć). Żelatynę rozrabiam z wodą wg opisu na opakowaniu, 15 gr zalałam około ¾ wrzątku. Po ostygnięciu żelatyny zmieszałam ją z jogurtem greckim, słodzikiem.
Dosypałam odrobinę jagód do uzyskania koloru. Masę przelałam do tortownicy i odstawiłam na ok 40 min do lodówki. Kiedy warstwa lekko się ścięła, posypałam ją warstwą jagód.
Ciemna warstwa: 10 gr żelatyny rozrobiłam w około 2/3 szklanki wrzątku. Po ostygnięciu żelatyny zblendowałam ją z jagodami. Wylałam na jaśniejszą warstwę.
Ciasto jest gotowe do spożycia po około 3h w lodówce.
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze